Hösten 2021 - Kulturbruket på Dal

Tidigare projekt

Dalslands Kanal - en slingrande historia

Ett projekt som stöds av Västra Götalandsregionen och Fyrbodal

Ett glatt gäng unga människor klädda i gammeldags kläder (tex keps och väst) promenerar glada fram i strålande solsken en sommardag intill en kanal-sluss.

Dalslands kanal – en slingrande historia är berättarprojektet som baseras på minnen och historier om livet på och vid Dalslands kanal. Sommaren 2014 dramatiserades berättelserna på tre olika scener utmed kanalen av kultursommarjobbande ungdomar.
Håll ögonen öppna för information om vad som händer kommande säsong i lokalpress och här på hemsidan.

2014:

En poster för "Dalslands Kanal - en slingrande historia". Texten är vinröd, i bakgrunden finns halvtransparenta gammeldags foton och några böljande blå streck ligger rakt över postern som ett desgin-element.

Del 3: Dramatiseringarna

Nu är det äntligen dags – nu får ungdomar i Melleruds kommun kultursommarjobb och ska agera skådespelare i de dramatiserade berättelserna om livet runt Dalslands kanal.

Repetitionerna startar i maj och ungdomarna blir handledda av två professionella skådespelare, Carita Jonsson och Robert Samuelsson. Robert kommer även att vara regissör.

Berättelserna spelas upp på tre olika scener längs Dalslands kanal mellan Håverud och Dals Långed under tre veckor i juli, veckorna 28, 29 och 30. De tre olika scenerna blir ett spel om livet på och vid Dalslands kanal under en viktig epok i Dalslands historia, den tid då Dalslands kanal var en livsnerv för människorna som bodde och arbetade här. Spelet baseras på de minnen och berättelser som vi fått ta del av på äldreboenden, i hemmen och på berättarcaféer.

Efter denna premiärsommar slingrar sig projektet Dalslands kanal – en slingrande historia vidare mot nya mål.

Denna tredje del i projektet Dalslands kanal – en slingrande historia finansieras av:

Projektbeskrivning:

Dalslands kanal är och har alltid varit viktig för Dalsland och Värmland.
Numera är kanalen en turistattraktion och speciellt känd för sin akvedukt.
Ser man bakåt i tiden var det den som höll ihop landskapen, en transportväg för såväl industrierna som människorna runtomkring.

Kanalen i Dalsland och Värmland har mycket att berätta.

Vi vill hitta de personliga berättelserna om livet runt kanalen då det begav sig, när Dalslands Kanal var något annat än bara en turistattraktion. Vi vill ta del av små som stora händelser, vardagens slit och glädjeämnen. Hitta berättelser om såväl männen som arbetade längs kanalen men även hur barns och kvinnors liv påverkades. De som var unga på 1930, -40 och -50 talet då kanalen användes flitigt, inte minst för att frakta timmer och livsmedel har mycket att berätta, berättelser som vi bör ta till vara.

Projektet inleds med en historieinventering under hösten 2012. Med hjälp av en folklivsforskare och ett samarbete med studieförbunden SENSUS, Medborgarskolan, Vuxenskolan och socialnämnderna i Mellerud, Bengtsfors och Årjäng ska personer bl a på äldreboenden berätta om sitt liv och upplevelser, om livet och arbetslivet vid och på kanalen. Vi kommer att bjuda in allmänheten att delta i dessa studiecirklar, även göra hembesök hos äldre som inte har möjlighet att delta eller som inte bor på något boende. Berättelserna ska dokumenteras och i samarbete med skolorna kommer ett material tas fram för att sedan användas under turistsäsongen i form av guidade turer längs kanalen och på kanalbåtarna i samtliga tre kommuner. Vi har redan en dialog med skolcheferna i respektive kommun och de har visat stort intresse för projektet.

 

Vi vill ge ungdomar möjlighet att utbildas till "guider" och "berättare" och kanske även karaktärer i dramatiserade kanalturer. Båtresenärerna eller besökarna kan resa en sträcka med de kanalbåtar som idag kör turistturer. På båten och även på land utmed kanalen ska ungdomarna levandegöra berättelserna under ledning av en person som har erfarenhet av historisk guidning alt dramatiserade vandringar. Ungdomar i de tre kommunerna kan på detta sätt erbjudas sommarjobb. Kommunerna erbjuder idag olika former av sommarjobb och det här kan bli ett av dem.
Sommaren 2013 inleds med repetitioner och under turistsäsongen i juli blir det premiär.

 

Projektet kommer alltså att innefatta tre steg:

1. Historieinventeringen hösten 2012

2. Sammanställandet av berättelserna 2012-2013

3. Turistattraktionen - de guidade kanalturerna 2013

 

Vi ser flera betydelsefulla mål med detta projekt:

* De människor som levde vid och hade sin utkomst av Dalslands Kanal är gamla och snart finns inte de längre som kan berätta. Berättelserna kan skrivas in i historien som ett viktigt tidsdokument.

* Många vill berätta om gamla tider. De som bor på äldreboenden mår bra av få berätta och väcka minnen till liv ur ett kulturellt friskvårdstänk.

* Ungdomar tar del av dessa berättelser och blir en del i ett historiskt sammanhang som är viktigt för att förstå nutiden. Man blir stolt över sin bygd genom att förstå, känna till och känna ett engagemang för sin egen närhistoria.

* Kanalens betydelse då, nu och i framtiden.

* Dokumentationen kommer att sammanställas till ett material som kan användas i skolorna till utställningar, storytelling etc.

* Ungdomarna får sommarjobb och turistturerna i sig kommer att leda till andra jobb under turistsäsongen i Dalsland och Värmland.

* Nya medborgare får en av bygdens viktigaste historia berättad för sig, som är viktig för att känna samhörighet med sin ort och dess befolkning.

Magnus Rosén-samarbetet 2007 – 2008/2008 – 2009

Basisten Magnus Rosén, före detta medlem i Hammerfall, var under läsåren 2007-2008 samt 2008-2009 knuten till Estetiska programmet på Dahlstiernska gymnasiet i Mellerud som handledare och gästföreläsare. Magnus delade med sig av sin stora erfarenhet och gav en mer verklighetsbaserad bild av rockstjärnebilden och inspirerade eleverna att jobba vidare.
Förutom undervisning sökte Magnus och eleverna speljobb i syfte att synliggöra och marknadsföra Estet-programmet. Magnus var också värd för Dalsländsk Ung Rock, ett arrangemang som Estet-programmets elever själva sköter. I projektet ingick också studiebesök för eleverna.

Magnus Rosén står vrålandes med en gitarr höjd i luften. I bakgrunden ser man ett stort gitarrhuvud samt ljus och elektricitet.

 

Teresia Björk

Performanceartist och dansare. Hade ett ”miniresidence” i Kulturbruket på Dal och Dahlstiernska gymnasiet under läsåret 2008-2009. Teresia var dansinspiratör och gjorde även två egna offentliga föreställningar i Kulturbruket på Dal.
Tillsammans med sina elever på Dahlstiernska gymnasiet gjorde Téresia bland annat spontana ”uppdyk” på olika platser i Mellerud, bland annat på torget, Hemköp, ICA, Biblioteket, Dalslands Sparbank, Järnvägsstationen, Vårdcentrum samt på Emballator Plast.
Läs mer om Teresia på hennes hemsida www.teresiabjork.com

Teresia Björk fokuserar på en gul boll i luften. Hon har röd, mjuk keps och en svart ärmlös klänning på sig. Bredvid står en man i röd piké-tshirt och jeans och skrattar.

 

Telefon: 0530-182 78 Besöksadress: Postadress: Instagram: @kulturbruketpadal
E-post: info@kulturbruketpadal.se Parkgatan 8, 464 30 Mellerud Box 74, 464 22 Mellerud Facebook: Kulturbruket på Dal